Skip to main content

Mer om vektorisering

Vektorisering innebär att vi gör om en vanlig bild, exempelvis logotyp, till en vektoriserad fil. En vanlig bild är uppbyggd av punkter och när bilden förstoras blir det en tydlig kvalitetsförsämring. Fördelen med en vektorbild är att den kan förstoras utan att kvaliteten försämras. Att vektorisera en bild innebär att man konverterar en bitmap- eller rasterbild exempelvis en logotyp, som består av pixlar, till en vektorbild, som består av matematiska formler. Detta kan vara användbart när man vill förändra storleken på en bild utan att förlora kvalitet eller skärpa.volvo

Vad är ett vektoriserat orginal?

Det finns 2 sätt att visa bilder i en dator.

1. Bitmapfiler - Jpg, bmp, gif - ofta vanliga webbilder och foton uppbyggda av små punkter -pixlar. När man zoomar in på dessa filer blir de grötigare och grötigare ju närmare man kommer.

2. Vektorfiler- eps, pdf, ai, cdr - dessa bilder är uppbyggda av linjer som alltid är knivskarpa oavsett inzoomnningsfaktor.

De flesta bilder du träffar på på nätet är bitmapbilder. De kan ha olika skärpa beroende på hur hög upplösning de har. Vektorfiler är uppbyggda av vektorer och kan bli oändligt uppförstorade utan att förlora sin skärpa. Vi har jobbat med grafik  sedan 90-talet och har lösningar på alla dina bildproblem, har du frågor så går det bra att använda  beställningsformuläret  för dem också.

Man kan göra om en vektoriserad fil till bitmap men om man vill göra en bitmap till vektorer så måste man "renrita" om bilden.Gå inte omkring med en ful logga, låt oss fixa det.

vaya logo brodyrkort 1

 

 

Ja, nu vet du lite mer om vektorfiler, om du vill kan du klicka på knappen här...

Några exempel

Här följer några exempel där vektorisering har lösts.

1. En teckning från kund som ritats om enligt önskemål.


 2.En logga som vektoriserad kan friläggas och användas utan bakgrunden.


3. Klassisk webbild i dålig upplösning görs om till vektor, och vips kan den användas för tryck på allt från pennor till husväggar.


4.All grafik kan vektoriseras, här har ett bordsstandar blivit en knivskarp vektor.


Vi på Vaya trevlig design har arbetat med vektorgrafik sedan sent 90-tal och har digitaliserat tusentals loggor åt märkningsbranchen i Sverige, Norge och Danmark. Vi vektoriserar det mesta vi får i uppdrag att vektorisera och vektorerna vi vektoriserar är inga automatvektoriserade vektorer utan rent hantverk. Vi vektoriserar din logotyp / logga och eller bild/foto. Skicka oss ditt dåliga original och få tillbaka en uppfräschad variant, redo att tryckas på allt från pennor till luftballonger. Är du osäker på vad du behöver, vi löser det, skicka oss bara en fråga så tar vi det därifrån. Det finns inget som kan förstöra första intrycket som en ful logga, så varför riskera det. Vektorgrafik består av geometriska former så som cirklar,linjer som tillsammans ritar upp en bild. Bitmapbilder är såkallad rastergrafik vilken består av ett antal bildpunkter -ett raster. I stort sett all 3D-grafik är vektorbaserad. En plotter ritar vektorgrafik på ett papper eller skärfilm, exempelvis om du ska stripa en bil. Om du ska skala en logga eller bild upp och ner kommer vektorfilen ge ett knivskarpt resultat varje gång om den är ordentligt gjord, en rasterfil kommer att gradvis försämras för varje gång den ändras och sparas om. Vill du slippa grafiskt krångel med vektorer så kontaktar du bara oss så löser vi det. Vi vektoriserar det mesta vi får i uppdrag att vektorisera och vektorerna vi vektoriserar är inga automatvektoriserade vektorer utan rent hantverk. Vi vektoriserar din logotyp / logga och eller bild/foto. Skicka oss ditt dåliga original och få tillbaka en uppfräschad variant, redo att tryckas på allt från pennor till luftballonger.

Vi vill betona att vi inte jobbar med automatisk vektorisering utan att arbetet utförs manuellt.

Fördelarna med att vektorisera ett dåligt original är många. För det första kan det hjälpa till att förbättra bildens kvalitet genom att ta bort suddighet eller rörelseoskärpa. Detta kan vara särskilt användbart om man ska använda bilden för tryck eller annan professionell användning där hög kvalitet är viktigt.

En annan fördel med att vektorisera ett dåligt original är att det gör det möjligt att ändra storleken på bilden utan att förlora kvalitet. Rasterbilder kan bli förvrängda eller suddiga när de ändrar storlek, men vektorbilder kan skalas upp eller ner utan att förlora skärpa eller kvalitet. Detta kan vara användbart om man vill använda en bild i olika format, till exempel på en webbsida eller i tryck.

Att vektorisera ett dåligt original kan också göra det möjligt att redigera bilden på ett mer precist sätt. Vektorbilder är skapade med matematiska formler, vilket gör det möjligt att manipulera de olika delarna av bilden med högre precision än vad som är möjligt med en rasterbild. Detta kan vara användbart om man vill ändra färger eller form på bilden, eller om man vill lägga till text eller andra element.

Till slut kan det också vara användbart att vektorisera ett dåligt original för att spara plats och minska filstorleken. Vektorbilder är ofta mindre i storlek än motsvarande rasterbilder, vilket kan göra det lättare att skicka eller lagra bilden. Detta kan vara särskilt användbart om man ska använda bilden på en webbsida eller i en annan digital miljö där filstorlek är viktigt.

Lite mer om vektorfiler och högupplösta bilder

Vad är högupplösta bilder?
Högupplösta bilder har en hög pixeldensitet och är ofta avsedda för utskrift eller för visning på högkvalitativa skärmar. De ger mer detaljer och är mindre pixelerade än lågupplösta bilder. Upplösningen för högupplösta bilder brukar mätas i DPI (punkter per tum) eller PPI (pixlar per tum), och höga värden som 300 DPI eller högre anses vara högupplöst.

Vilken upplösning ska man välja?
Valet av upplösning beror på användningsområdet för bilden.

För tryck: Minst 300 DPI eller ännu hellre vektoriserade bilder.

För utskrift: En upplösning på 300 DPI eller högre rekommenderas ofta.

För sociala medier: Varje plattform har sina egna rekommendationer, så det är bäst att konsultera den specifika plattformens riktlinjer.

Kom ihåg att högre upplösning oftast innebär större filstorlek, vilket kan vara en nackdel beroende på användningsscenariot.

Hur gör man bilder högupplösta?
För att göra en bild högupplöst bör du:

1. Skapa den i högupplöst från början: Om du arbetar med grafikprogram som Adobe Photoshop eller Illustrator, se till att du ställer in en hög upplösning när du skapar dokumentet (ex. 300 DPI).

2. Uppgradera en befintlig bild: Det går också att öka upplösningen på en befintlig bild, men det kan leda till förlust av bildkvalitet. Detta görs också i bildbehandlingsprogram genom att ändra bildens upplösning.

3. Använd vektorgrafik: Om möjligt, använd vektorgrafik för element som logotyper eller ikoner, då de kan skalas utan förlust av kvalitet.

Vad betyder vektoriserad?
Att vektorisera en bild innebär att omvandla den från en pixelbaserad (raster) bild till en vektorbaserad bild. I en vektoriserad bild beskrivs alla former och linjer matematiskt, vilket gör att bilden kan skalas upp eller ned utan att förlora i kvalitet.

Är PNG vektoriserad?
Nej, PNG (Portable Network Graphics) är ett rasterbaserat filformat och inte vektoriserat.

Hur vektoriserar man en bild eller logga?
För att vektorisera en bild behöver du använda speciell mjukvara som Adobe Illustrator, CorelDRAW, eller andra vektorgrafikprogram. Dessa program har verktyg för att omvandla rasterbilder till vektorgrafik.

För att skapa en vektoriserad logga kan du använda vektorgrafikprogram som Adobe Illustrator. Använd verktyg som "Pen Tool", "Shape Tools", och "Type Tool" för att skapa din logga som vektorgrafik.

När behöver man vektorisering av logo?
Du behöver vektorisera din logotyp när du planerar att använda den i olika storlekar och format, exempelvis för trycksaker, skyltar, eller digitala plattformar, utan att förlora i kvalitet.

När behöver man vektoriserad logotyp?
Samma som ovan; när du vill skala din logotyp utan att förlora kvalitet är det bäst att ha den i vektorformat.

Vad är en vektoriserad logotyp?
En vektoriserad logotyp är en logotyp som har skapats eller konverterats till vektorgrafik. Detta gör det möjligt att skala logotypen utan att förlora kvalitet.

Varför vektorisering av logo?
Vektorisering gör det möjligt att använda logotypen i en mängd olika storlekar och format utan att förlora kvalitet. Det är också användbart för trycksaker där hög upplösning är nödvändig.

Varför vektoriserad logotyp?
Samma som ovan; att ha en vektoriserad logotyp ger dig större flexibilitet när det kommer till användning och skalning av logotypen.

Varför vektorisera en logga?
Att vektorisera en logga ger dig möjlighet att enkelt ändra dess storlek och använda den i olika medier utan att förlora kvalitet, vilket gör det till ett mångsidigt och professionellt val för branding.